אודות

ד"ר שמעון עוז

לאחר קריירה רבת שנים במשרד ראש הממשלה כתבתי דוקטורט במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אשר פורש תמונה חדשה על נושאים מרתקים כגון: פירוקו של השבט, התגבשותה של הנטייה הלאומית-פלסטינית ואחיזתה של האזרחיות הישראלית, בקרב הבדואים בנגב.

חלקה הראשון של עבודת הדוקטורט פורסם כפרק בספר "בדואים בנגב: שבטיות, פוליטיקה וביקורת", והוא נגיש להורדה ללא עלות באתר של מכון הרצל לחקר הציונות באוניברסיטת חיפה בקישור למטה.

בימים אלה אני שוקד על עיבוד חלקיה האחרים של עבודת הדוקטורט לספר אשר עתיד לצאת במהלך השנה. לצד עבודתי זאת אני משמש עמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור בבית הספר לממשל דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.

תחומי המחקר שלי נחלקים לשניים: אסלאם סוני – קשרים בין האסלאם הקלאסי לאסלאם המודרני, ובדואים בנגב – פוליטיקה ושינוי חברתי. 

גישתי המחקרית נסמכת על חיבור עמוק בין עולם האקדמיה לעולם המקצועי ולשטח – קהילות ואנשים, עבר והווה.

לאורך שנת 2020 שימשתי יועץ בכיר למנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב. בשנים האחרונות אני מעביר הרצאות וסיורים לקהל הרחב. עד כה העברתי מאות הרצאות ועשרות סיורים לקהלים מגוונים.

הפרסומים שלי

"בין שתי הגמוניות: פלאחים, בדואים ומדינה בנגב בתקופת הממשל הצבאי"

פרק שכתבתי בספר 'בדואים בנגב: שבטיות, פוליטיקה וביקורת', בעריכת חבצלת יהל ואמיר גלילי.

400 ראיונות עומק עם מנהיגים פוליטיים

במסגרת מחקרי ערכתי כ-400 ראיונות עומק עם מנהיגים פוליטיים ויזמים חברתיים, וחשפתי מקורות מידע שלא היו ידועים עד כה על ערביי הנגב.

עבודת מחקר מקיפה על הבדואים בנגב

עבודת המחקר שלי מסבירה כיצד נוצר האתוס כי הבדואים בנגב הינם "ציבור נאמן וממושמע", וכיצד עברנו למציאות של ביטויים ביטחוניים ופליליים קשים ושל לאומיות פלסטינית גואה.

20 שנות ניסיון בתפקידי שטח במגזר הערבי

אני בעל היכרות מעמיקה עם התרבות הערבית ועם דת האסלאם לאחר עבודה במשך 20 שנה במשרד ראש הממשלה במגוון תפקידי שטח במגזר הערבי, ושליחות בת שנתיים בירדן.

יועץ למנכ"ל רשות הבדואים

בעבודתי ברשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב הכרתי לעומקה את המציאות העכשווית של היחסים ומערך האינטרסים המורכב בין הבדואים לבין המדינה.